Het adres voor Hengelsport in Leiden en omgeving

Hogewoerd 86 2311 HS Leiden
Telefoon: 06-57711042

[email protected]
Sams Hengelsport Leiden
Caster maken
Sam Hengelsport Leiden, Voorn
Sam Hengelsport Leiden, Voorn

 

Over zelf maken van casters is al heel veel geschreven. Het mooie van al die documentatie is dat je aan het einde een mooie zak met casters tot je beschikking hebt waar je kapitale vangsten zal/kan maken. Of dit ook waar is laat ik aan de ervaringen van de schrijvers en lezers over. Door het zelf maken van casters leer je al snel dat de documenten die je allemaal gelezen hebt, je wel een stukje op weg hebben geholpen maar dat het resultaat toch niet is wat je er van verwacht had. Ook bij het zelf maken van casters zal ervaring daarin je steeds iets verder helpen totdat het uiteindelijke resultaat precies is wat jij wil. Ik ga er wel vanuit dat je over een "eigen" koelkastje beschikt. Probeer niet de koelkast te gebruiken waar je vrouw het eten in bewaard, want dan is het waarschijnlijk de eerste en de enige keer dat je dit hebt kunnen doen. Heb je geen koelkast, geen probleem, ook dan is het mogelijk om mooie casters te maken alleen is dan meer ervaring vereist.

Onderstaande handleiding is eenvoudig zonder toetsers of bellen. Volg de eerste keer deze handleiding en ga daarna als je er behoefte aan hebt, zelf expirimenteren.

Maden :
Met de aankoop van maden voor het maken van casters is het belangrijk dat je op goede voet staat met de winkelier. De casters die je wit gebruiken moeten uit één partij zijn, anders is het niet te bepalen wanneer het Madenstadium van made tot pop zal komen en al zeker niet wanneer. Wil je caster maken van maden die de winkelier net vers in huis heeft gekregen of wil je caster maken van "oude" maden. Hierin zit een heel groot verschil. Persoonlijk maak ik het liefst caster van maden die ik direct bij de winkelier heb gehaald zodra deze bij hem zijn binnengekomen. Reden hiervoor is dat je dikkere casters kan maken omdat deze zich dan volzuigen omdat zij zich in een natte (zaagsel) omgeving bevinden. Neem je oude maden, dan zuigen de maden zich niet meer zo snel vol. Met maden van een week oud heb je wel sneller casters. Als je kiest voor oude maden, zal je dit van te voren moeten bestellen bij je winkelier. De maden die je gebruikt om casters te krijgen zijn de zg Engelse maden en in iedere goede hengelsportzaak te koop. Als je zekerheid wil hebben, vraag je aan de verkoper of de maden geschikt zijn voor het maken van casters.

Wat heb je nodig;
  • Maden (als voorbeeld gebruik ik een liter verse)
  • Madenbak(ken)
  • Fijn zaagsel (alleen van grenen of vurenhout)
  • Fijne voerzeef
  • Vacuüm afsluitbare zakjes

De meeste hengelsportzaken krijgen één á twee keer per week verse maden in huis. Vraag aan je winkelier op welke dagen dat hij de maden aangeleverd krijgt. Wil je verse maden gebruiken, haal deze dan zo snel mogelijk op nadat ze geleverd zijn. Onderstaande handleiding heeft betrekking op het gebruiik van verse maden.

Zeef de maden met de fijne voerzeef zodat er geen zaagsel meer bij de maden aanwezig is. Doe de maden in de grovere zeef (zet daar wel even een bak onder, wel zo handig) en laat de maden daar doorheen kruipen zodat de vellen en andere onzuiverheden op de zeef blijven liggen. Het zaagsel van de winkelier gooi je we. Maak een paar handjes zaagsel heel vochtig tot bijna nat. Het water trek vrij snel in zaagsel, dus voeg een paar keer een beetje water toe. Als de zaagsel volgens jou voldoende water bevat, doe je de maden erbij. De maden goed door het zaagsel mengen en dit verdelen over twee maden grote maden bakken. Deksel erop en in de koelkast zetten. Nu is het van belang te weten over hoeveel dagen je met de casters wilt gaan vissen. Is dat een week, haal ze dan maar direct uit de koelkast en zet de casters op een niet al te koele plaats. Als je de kans hebt, zet ze dan in een kamer, maar niet op de grond, deze is altijd iets koeler. Zelf zet ik de maden in de zomer in de schuur en in de winter op zolder, maar niet iedereen heeft deze luxe. Na een dag of drie ga je eens kijken hoe het ervoor staat met de casters. De zg maagjes (zwarte plekken op de maden) moeten nu wel zo'n beetje weg zijn en misschien zijn de eerste casters al zichtbaar. Als je al een paar casters ziet, even het zaagsel met de grove zeef verwijderen van de maden en de maden door de zeef laten kruipen. Alles wat geen made is (behalve het zaagsel) gooi je weg, ook de casters. Maden met zaagsel weer in de dozen en goed de deksel er weer op doen. Stel dat het maandag is, en er zaten al een paar casters in de maden, dan moeten de maden t/m woensdag op een koelere plek staan om het proces een beetje te remmen, anders laat je de dozen op dezelfde plaatst staan. Twee dagen later (woensdag) moeten er toch al wat casters gaan komen, die zeef je af en bewaar je in de koelkast in de vacuümzakje, ook al zijn sommige casters nog wit. Doe de casters zonder te spoelen in de vacuümzak. Let nu wel op dat het heel snel kan gaan met de casters, twee tot drie keer per dag de casters eraf halen is nu zeker nodig, liefst meer. e.e.a. is afhankelijk hoe snel de maden gaan verpoppen. Persoonlijk haal ik de casters eraf als de donkerste lichtbruin zijn. Je zal zien dat je op vrijdag volle zak met casters hebt. Wil je pas over twee weken caster hebben, zet dan de maden de eerste week in de koelkast. In een goede vacuümzak zijn verse casters zeker een dag of tien houdbaar. Twijfel je aan de kwaliteit van een caster, spoel deze evenaf en knijp hem plat. Ruikt de caster zuur, direct de gehele voorraad weggooien. Als de casters niet zuur zijn, kan je ze gewoon gebruiken. Persoonlijk zorg ik ervoor dat ik casters heb van niet meer dan een dag of drie á vier oud. Zet de casters tijdens het vissen altijd onder water om uitdroging te voorkomen. Heb je heel veel witte casters, laat deze dan eerst even kleuren alvorens je er water bij doet.

Denk nu niet dat je de eerste keer al prachtige casters hebt die ook nog precies op tijd zijn gepopt, de kans dat het de eerste keren geheel of gedeeltelijk mislukt is groot. De aanhouder wint, en als je het dan eenmaal in de vingers hebt, verleer je het nooit meer. Het vissen met "koop" casters zal je echt niet meer willen.

Zin of onzin:
Er wordt ook geschreven dat het beter is dat je de maden eerst wast met water en een druppeltje afwasmiddel. Als jou dat ook iets lijkt moet je het zeker doen, maar ik doe het niet. Een caster gaat er niet meer of minder van ruiken.

Een vis wil nog wel eens de eene keer in een lichtbruine caster happen en de andere keer in een donkere. Mijn ervaring is dat de donkere caster het best vangt maar uitzonderingen bevestigen de regel.

Snel verse caster
Mij lukt het zelfs om van een liter verse maden binnen drie dagen een zak vol casters te krijgen. De procedure is gelijk aan wat eerder is geschreven, alleen moeten de caster dan op een behoorlijke warme plaats staan. Let wel op dat de casters niet gekookt worden omdat deze te warm staan, maar ook hier zijn ervaring en een paar "missers" nodig eer je dit onder de knie hebt.
Als je op deze manier snel caster wilt maken kan het nog wel eens voorkomen dat er veel "vellen" tussen de casters zitten, dan hebben ze echt te heet gestaan.

Als je niet voor een verrassing wil komen te staan vlak voor een (belangrijke) wedstrijd, oefen dan gewoon eens met het maken van de casters, dit kan je later goed van pas komen.

 

 


<\br>
  © Copyright 2011 - 2014 by Sams Hengelsport Leiden