Het adres voor Hengelsport in Leiden en omgeving

Hogewoerd 86 2311 HS Leiden
Telefoon: 06-57711042

[email protected]
Sams Hengelsport Leiden
Hennep kiemen
Sam Hengelsport Leiden, Voorn
Sam Hengelsport Leiden, Voorn

 

Het zelf kiemen van hennepzaden (kemp) geeft voor een hennepvisser meer voldoening dan de hennep die je kant en klaar kan kopen ondanks er toch wel goede kant en klaar hennep te koop.

HennepEr zijn verschillende soorten kempzaad de kleine, middelgrote en de dikke kemp. De echte dikke kemp de zogenaamde monsterkemp van Chili was in het verleden "de" kemp om mee te vissen. Chili was vroeger een belangrijk exporteur was van scheepstouwen en hierbij was kempzaad was een nevenproduct. Door de komst van staalkabels en kunststofvezels is touw volledig weggevallen, dus Chili- kemp is helaas een fabeltje geworden. In de meeste hengelsportwinkels wordt deze naam gewoon nog als benaming gebruikt voor grote kempzaad, voor de rest heeft die kemp niets meer met Chili te maken.

Het belangrijkste bij het laten kiemen van kemp en natuurlijk het zaadje zelf. Helaas is lang niet alle kemp wat in de hengelsportwinkels wordt aangeboden van een goede kwaliteit. Goede kemp kan op onderstaande manier kiemen. Duurt het langer dan bij onderstaande methode of er komt maar een klein gedeelte uit, dan heb je oude kemp die alleen goed is om door het voer te malen of volgels mee te voeden. Iedere keer zoeken naar goede kemp is dus de boodschap. En heb je het geluk dat dat je goede kemp hebt gevonden, neem dan een aantal zakken in voorraad. Deze kan je het best op een droge en koele plaats bewaren.

Het best kan je de kemp laten weken in een thermosfles. Vul de thermosfles met niet meer 30% aan kemp. Vul de rest aan met kokend water. kemp wat na een uur of 6 goed is gekiemd is van goede kwaliteit. Is de kemp niet goed gekiemd, dan is de rest wat je over hebt alleen nog maar geschikt om als gemalen door het voer te gebruiken of om aan de vogels te voeden. Het voordeel van deze methode t.o.v. het laten koken in een pannetje is dat de kiem harder is. Hierdoor is de kemp ook op de haak heel goed bruikbaar.

Vaak kan je goede kemp kopen wat rechtstreeks verkocht wordt uit een grote baal, al geeft dit geen garantie.
Koop in ieder geval nooit zakken die er uit zien of dat ze al een langere tijd in de schappen liggen.

Er zijn verschillende smaakmakers voor door de kemp, één hiervan geeft mijn voorkeur, en dat is Kurkuma. Kurkuma is de gemalen wortelstok van een plant die vooral in Indonesië voorkomt en is een van de bestanddelen van curry. Kurkuma is een eetlust op wekker en tevens een natuurlijke kleurstof. Tijdens het koken, strooi ik wat kurkuma over de kemp. Kemp neemt de geur en smaak van dit felgele poeder goed op. Alvorens ik de gekookte kemp mix, strooi ik er nog wat extra kurkuma over. Resultaat: een sterk geurende lekkernij, waar ook vriend brasem dol op is. Oude kempvisser zweren erbij om een oude en roestige spijker met de kemp mee te laten koken voor de kiem. Er zijn ook kempvissers die Anijs al geurstof toevoegen.

hoop dat jullie wat kempwijzer zijn geworden. Veel succes.

 

 


<\br>
  © Copyright 2011 - 2014 by Sams Hengelsport Leiden